Božična večerja/Christmas Dinner

Vse okoli nas nas že opominja na bližajoči se božični čas, zato smo se odločili, da malo popestrimo naše bivanje v Chemnitzu z božično večerjo. Nekaj naših prijateljev že konec tega tedna odhaja proti domu, smo za Erasmus-Božič določili že kar ta ponedeljek. Prejšnji četrtek smo se tako zbrali ter določili potek ponedeljkovega večera. Dogovorili smo se, da mora vsak udeleženec s seboj prinesti jedačo in pijačo. Nato smo na listke napisali svoja imena, jih vrgli v vrečko ter nato izžrebali osebo, za katero smo morali priskrbeti darilo. Zgornja meja vrednosti darila je bila 3 €. Verjetno se nečesa podobnega spomnite še iz osnovne šole.

V petek smo se tako trije slovenski mušketirji odpravili v boj za najbolj izvirno darilo 🙂 Glede na denar, ki smo ga imeli na voljo, so bila naša darila prava “bomba”. Za to ima precej zaslug trgovina Pfennigpfeiffer. V nedeljo so tako potekale nadaljnje priprave na večerjo – kaj pripraviti za pojedino. Odločili smo se narediti francosko solato (pri večerji smo ugotovili, da ima vsaka država drugačno ime zanjo 🙂 ). Ker nismo imeli nobene dovolj velike posode, je naša solatka pristala kar v lavorju. Morda na pogled ni bilo najbolj privlačno, ampak odličnega okusa tudi izgled ni mogel uničiti.

Poleg naše solate smo imeli na izbiro še:

  • Poljakinje so pripravile “uszke” (zelooo okusno!!!);
  • Portugalki sta pripravili nekaj podobnega kot slovenske “šnite“, samo da je bilo vse skupaj še bolj sladko;
  • Francozi so se še posebej izkazali za odlične kuharje: Guillaume je pripravil “mousse chocolate” (pravi raj za čokoladosnedce), Terry je pripravil piškotke polnjene s pomarančami ter raznimi drugimi nadevi, Aurelein nas je presenetil s še vročo jabolčno torto (22-letnik, ki zna speči torto! AAAAAAAA …), Joslain pa je pripravil mešano pecivo – mešanica sadja in oreščkov.
  • Ostali, ki niso imeli časa za kuho, so mizo napolnili s kupljenim pecivom.
  • Vse skupaj smo nato poplaknili s kozarcem vina 🙂

Ko smo se dodobra “napokali”, so na vrsto prišla darila 🙂 Tukaj lahko omenim, da so nas darila čakala pod prav posebnim drevescem, katerega sta nam priskrbela Michał in Guillaume. In tako je v prav prijetnem vzdušju minila naša zelo zgodnja božična večerja. Sedaj pa naš čaka še ponovitev v domačem okolju …

Galerija: Christmas Dinner

Za konec pa še potek priprave francoske solate:

Živa in Tina pri rezanju krompirja Žiga pri rezanju kumaric Še malo in naša mojstrovina bo končana

5 Replies to “Božična večerja/Christmas Dinner”

  1. I strongly protest, and disagree with your decision to archive this post under “Parties” category. Oh my gosh! It was a CULTURE!!!

  2. oh, and a few minutes after tina posted this article on blog, I´ve invented my own slowenian language:
    .
    kako dačo brečko idskrbeleško tebene
    .
    is it slowenien enough? 😀

  3. I guess it is too slovenian. ‘Cus i have no idea what that is suppose to mean 🙂

  4. Tina, you? Master of slowenian dialects? Well, this is a very special dialect used in suburbs of Ljubljana, only three people can understand that. Me, myself and I… ech

  5. He he, Kaja, so it’s just like most of the time 😉

Leave a Reply